Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine najavilo je dolazak pripadnika Vojske SAD-a koji će sudjelovati u vježbi Jackal Stone 2017 u BiH, koja će biti održana u lipnju.

Ta bilateralna vježba će koristiti realni operativni scenarij u cilju poboljšanja interoperabilnosti BiH i SAD-a.

U vježbi će sudjelovati približno 500 pripadnika sigurnosnih, vladinih i civilnih ustanova iz BiH i SAD. Vježba će pripremiti sudionike za provođenje potencijalnih operacija s partnerskim snagama, te interresornim organizacijama kroz razmjenu taktičkih i doktrinalnih znanja, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

BiH i SAD blisko surađuju u sferi sigurnosti, te pozdravljaju ovu priliku za dalje jačanje tih odnosa kroz povećanje stepena njihove interoperabilnosti kao partnerskih država u cilju bolje reakcije na potencijalna sigurnosna pitanja.

Iako je scenario vježbe osmišljen tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, on nema nikakve veze sa stvarnim događajima. Lokalni dužnosnici su odobrili sve aktivnosti i manevre da bi se osigurala sigurnost ljudi u BiH.

Jackal Stone 2017 je dio Programa zajedničke obuke i vježbi Europske komande vojske SAD-a, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama, te podrška trenutnim operacijama.