Nakon što je u Ministarstvo obrane BiH stigao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se prilikom njegovog pojavljivanja na obilježavanju 9. siječnja, kao Dana RS, angažira počasna postrojba OSBiH na koju on ima pravo, kao član Vrhovnog zapovjedništva Oružanih snaga, što je u Ministarstvu prvobitno i odobreno, došlo je do preokreta.

Kako doznaje N1, nakon pisma iz NATO stožera u BiH, da je sudjelovanje bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa Dana Republike Srpske neustavno, Ministarstvo obrane BiH stopiralo je svoju odluku o angažmanu Oružanih snaga BiH.

Izmijenjena je prvobitna odluka prema kojoj će sada vojni orkestar OSBiH moći će sudjelovati samo 8., ali ne i 9. siječnja.

Kada je u pitanju angažman počasne postrojbe OSBiH, Ministarstvo obrane očekuje očitovanje Predsjedništva BiH.

Brigadna generalica Giselle M. Wilz, zapovjednica NATO stožera Sarajevo, navela je danas u priopćenju da je u ovom slučaju institucionalni i pravni okvir jasan.

"Sustav pukova, uključujući i Treći (Republika Srpska) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz zapovjedni lanac koji je definiran zakonima i propisima u oblasti obrane. Ministrica obrane je bila u pravu kada nije odobrila sudjelovanje OS BiH u aktivnostima 9. siječnja.

Pripadnici OS BiH su položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH; osim toga, Zakon o obrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu s dužnosti. U ovom trenutku, sudjelovanje bilo kog pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. siječnja predstavljalo bi kršenje Zakona o obrani: prema zakonu, te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH", stoji u priopćenju brigadne generalice Giselle M. Wilz.

Bljesak.info