U razdoblju od 1949. do 1969. godine američka je vlada provela čak 239 testiranja na američkom stanovništvu, a tim se testiranjima simuliralo napade biološko-kemijskim oružjem na SAD.

Tadašnji američki dužnosnici su u tajnim, sada razotkrivenim i deklasificiranim testiranjima, vjerovali da koriste bezopasne "simulante" pravog biološko-kemijskog oružja. Autor istraživačke knjige "Oblaci tajne: Ratni testovi pesticidima vojske iznad naseljenih područja" (Clouds of Secrecy: The Army's Germ Warfare Tests Over Populated Areas), Leonard Cole, dokumentirao je ta testiranja te otkrio da se tzv. bezopasni pesticidi "danas tretiraju kao patogeni", piše Business Insider.

Film američkog ministarstva obrane iz 1952. godine, s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti i koji je objavljen 30. rujna 2015., kao odgovor na FOIA zahtjev portala Goverment Attic, pokazuje entuzijazam s kojim je američko ministarstvo obrane u to vrijeme gledalo na navedena testiranja.

Obzirom na današnju globalnu geopolitičku situaciju i nepostojanje Hladnog rata, piše Business Insider, teško je povjerovati s kakvim tonom i sadržajem je sniman taj film.

Goverment Attic objavio je kopiju tog filma 12. listopada, a u međuvremenu je potvrđena i njegova autentičnost, jer je uspoređen s originalom koji se nalazi u američkom nacionalnom arhivu.

Film traje 15 minuta, a s kolikim entuzijazmom su Amerikanci zaprašivali patogenima vlastiti narod, najbolje je da pogledate i procjenite sami.