Vodeći kineski državni dužnosnik tvrdi da je nekoliko visokih članova Komunističke partije Kine skovalo zavjeru kako bi svrgnuli kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Ti su članovi partije u međuvremenu uhićeni i zatvoreni u sklopu velike protukorupcijske kampanje koju je pokrenuo moćni kineski predsjednik, izvještava BBC.

Borba protiv korupcije paravan za političku čistku?

Neki kritičari kineskog režima tvrde da je borba protiv korupcije iskorištena za političku čistku Xijevih političkih protivnika, a ova optužba proturječi slici jedinstva koju je partija pokušala projicirati na svom posljednjem kongresu.

Načelnik kineske komisije za obveznice, Liu Shiu, naveo je prošlog tjedna imena šestorice "visoko rangiranih i moćnih dužnosnika, koji su bili jako pohlepni i jako korumpirani te su skovali zavjeru kako bi uzurpirali partijsko vodstvo i preuzeli državnu vlast".

Zvučna imena na popisu "pučista"

Popis koji je Liu objavio uključuje imena moćnika čiji je politički pad izazvao veliku pozornost, poput njegovog prethodnika Zhou Yongkanga, istaknutog političara Bo Xilaija i člana partijskog Politbiroa Sun Zhengcaija, koji je nedavno izbačen. Ostala imena s popisa su bivši savjetnik predsjednika Ling Jihua, pokojni general Xu Caihou i bivši vrhovni vojni časnik Guo Boxiong.

"Ovi slučajevi su definitivno bili šokantni", rekao je Liu na aktualnom 19. kongresu Komunističke partije koji se održava u Pekingu i dodao kako je Xi "adresirao ove probleme i eliminirao golemu i skrivenu opasnost za partiju i zemlju." Iz njegovih riječi, međutim, nije jasno tvrdi li da se radilo o zajedničkoj, koordiniranoj zavjeri ili o pojedinačnim slučajevima pokušaja puča.

Više od milijun dužnosnika uhićeno zbog optužbi za korupciju

Više od milijun kineskih dužnosnika uhićeno je ili zatvoreno u kampanji protiv korupcije koju je Xi pokrenuo nakon svog dolaska na vlast 2012.

Sam Xi je ranije zanijekao da postoji borba za moć unutar vladajuće Komunističke partije, ali Liuova izjava izgleda kao potvrda onoga što analitičari odavno sumnjaju - da se u Kini zaista odvija dramatična borba za moć između ambicioznog Xija, kojeg se sve češće uspoređuje s Mao Ce-tungom, i njegovih suparnika.