Vođe džihadista su naputili grad Mosul, metu ofanzive iračkih snaga, a mjesto će braniti uglavnom strani džihadisti, rekao je danas američki general međunarodne koalicije.

"Vidjeli smo pokret" službenika i boraca IS-a izvan grada, a strani borci "će ostati i boriti se", rekao je general Gary Voleski, na video konferenciji iz Bagdada.

Između 3.000 i 5.000 IS-ovih boraca se nalazi u gradu. On nije potpuno pod opsadom iračkih snaga, podržanih međunarodnom koalicijom. Džihadisti mogu dakle eventualno pobjeći preko zapada prema iračkom gradu Tal Afar ili prema Siriji. Ruska vojska je upozorila na egzodus džihadista trenutno u Iraku prema Siriji. "Ne treba tjerati teroriste iz jedne zemlje u drugu, već ih uništiti na licu mjesta", rekao je ruski šef zapovjedništva, general Valerij Gerasimov.

Prema generalu Gariju Voleskiju, "ima indikacija kako su službenici (IS-a) napustili" grad. "Mi kažemo IS-u kako ih njihovi vođe napuštaju", rekao je on. Prema američkom generalu, uglavnom strani džihadisti će voditi borbu protiv iračkih snaga. "Mi mislimo kako će oni biti ti" koji će ostati i boriti se", "jer oni nemaju drugog mjesta za odlazak. Teško im je se mješati s lokalnim stnovništvom", objasnio je on.

Iračke snage su u srijedu nastavile napredovanje prema Mosulu, pripremajući se posebno kako bi oduzeli najveći kršćanski grad u Iraku, u blizini , što bi predstavljalo veliko napredovanje, naveo je AFP.