Vođa iračkih Kurda Masoud Barzani danas je potvrdio da 1. studenoga kani odstupiti s dužnosti te je od parlamenta zatražio da poduzme potrebne mjere kako bi se dotad popunilo upražnjeno predsjedničko mjesto.

Parlament, sa sjedištem u kurdskome glavnom gradu Erbilu, je izvijestio da je Barzani uputio pismo u kojem stoji da ne kani produljiti svoj mandat, objavila je Kurdistanska demokratska stranka.

"Odbijam nastaviti s obavljanjem predsjedničke dužnosti regije nakon 1. studenoga", stoji u Barzanijevu pismu. "Ostajem pešmerga", napisao je.

Kurdski dužnosnik za Reuters je jučer rekao da je Barzani odluku donio ne čekajući na izbore koji će se održati 1. studenoga, no sada su odgođeni za osam mjeseci.

Šef izbornog povjerenstva prije nekoliko je dana kazao da su izbori za predsjednika i parlament iračkog Kurdistana odgođeni jer političke stranke nisu predstavile svoje kandidate te da će povjerenstvo razmotriti novi datum izbora.

U regiji, koja već godinama uživa u širokoj autonomiji, od održavanja referenduma o neovisnosti prije mjesec dana vlada metež. Referendum je potaknuo vojne i gospodarske represalije središnjih iračkih vlasti u Bagdadu.