Obilježavanje stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u 'Tuzlanskoj koloni' 1992. godine, ove godine neće biti organizirano u Tuzli već u Bijeljini zbog 'sigurnosnih razloga', navodi BIRN. Ovo je odluka Odbora Vlade Republike Srpske (RS) za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, '15. maj'.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, Milenko Savanović, naglasio je da je odluka donesena iz sigurnosnih razloga i činjenice da nije dozvoljeno postavljanje spomen-ploče stradlim na mjestu događaja u Tuzli.

"Ove godine obilježavanje ćemo organizirati u Bijeljini, a ne u Tuzli. Zbog sigurnosnih razloga i nedozvoljavanja obilježavanja stradanja pripadnika JNA u skladu sa srpskim običajima, postavljanja spomen-ploče s imenima ubijenih i nemogućnosti parastosa po hrišćanskim običajima, donesena je takva odluka", naglasio je Savanović.

Iz istih razloga nedavno je u naselju Miljevići kod Istočnog Sarajeva, obilježena 25. godišnjica stradanja pripadnika JNA-a, a ne u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, kao ranijih godina.

Obitelji poginulih i predstavnici Općine Tuzla, boračkih organizacija i drugih nivoa vlasti, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Brčanska Malta, odat će počast braniteljima i palim borcima u bici koja se odigrala 15. svibnja 1992. godine.

Za napad na kolonu JNA u Tuzli bio je optužen Ilija Jurišić, bivši pripadnik tuzlanske policije. Jurišić je prvobitno bio osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbe da je izvršio ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava borbe. Tom prilikom je, prema optužnici i presudi iz Beograda, ubijeno najmanje 50 pripadnika JNA, dok su najmanje 44 ranjena.

Šest godina kasnije, Apelacijski sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Jurišića jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA.