''Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u studenom koje su neophodne za isplatu druge tranše MMF-a za BiH u iznosu od 155 milijuna KM, zbog čega ne može doći ni do prvog pregleda stand by aranžmana'', poručuje rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisco Parodi.

"Čekamo da vlasti završe obveze da bismo Izvršnom odboru mogli preporučiti odobrenje prvog pregleda", rekao je Parodi za "Dnevni avaz".

Podsjeća da, osim poznate obveze koja se odnosi na povećanje trošarina na naftu i naftne proizvode radi sufinanciranja investicije za gradnju Koridora "Vc", postoje još četiri obaveze na nivou BiH i Federacije BiH.

Među njima je obveza Parlamenta FBiH da usvoji zakonska rješenja o bankama, te o Agenciji za bankarstvo, što je prije nekoliko dana i učinjeno.

"Federalna Vlada treba započeti poduzimanje operativne temeljne procjene vrijednosti za poduzeća Telekom BiH i HT Mostar radi njihovog restrukturiranja ili privatizacije", dodao je Parodi.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH treba usvojiti odluku o ograničavanju novog zapošljavanja u ovoj godini, a Parlamentarna skupština BiH izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita.

Podsjetimo, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je danas da je ugrožen aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da je za razliku od Federacije BiH i Vijeća ministara, RS još u prosincu ispunila sve uvjete za dobijanje tranši kredita.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banja Luci istaknula da je proteklo puno vremena od neispunjavanja zahtjeva i nepovlačenja tranši zbog čega bord direktora može čak u travnju tražiti promjenu uvjeta ili redefiniranje aranžmana.

Ukazala je da je taj aranžman povezan s Reformskom agendom te se postavlja pitanje kako se može govoriti da se u reformama napreduje, kada je ugrožen aranžman neispunjavanjem uvjeta u FBiH i Vijeću ministara.

Tvrdi i da mehanizam koordinacije u BiH ne funkcionira, 'iako je ključ za ponašanje u ovako složenoj zemlji'.