Sjedinjene Američke Države su upozorile svoje građane da ne putuju na Kubu te su povukle polovicu svojih diplomata s otoka zbog, kako je naveo AP, specifičnih napada na ''zdravlje američkih diplomata''.

Odluka je dodatno pogoršala situaciju između dvije zemlje koje su tek nedavno počele "otopljavati" odnose. Veleposlanstvo SAD-a u Havani će izgubiti 60 posto osoblja, a bit će prekinuti izdavanje viza do daljnjeg, piše Fena.

U novom upozorenju koje će biti objavljeno danas, SAD će pojasniti da je došlo do misterioznih napada u kubanskim hotelima, a iako nije poznato da su američki turisti pogođeni, oni bi mogli biti izloženi ako idu na Kubu. Zasada, Washington nije naredio kubanskim diplomatima da napuste SAD iako je i to razmatrano, naveli su dužnosnici.

Ovakav naprasni potez iz Washingtona uslijedio je nakon nedavnog sastanka Rexa Tillersona i kubanskog šefa diplomacije Bruna Rodrigueza. Kubanac je Tillersona uvjeravao da Kuba nema nikakve veze s tim napadima i da će im pomoći u istrazi. Također, zamolio je Tillersona da se ovi incidenti ne dovode u vezu s politikom, navodi Jutarnji.hr.

Inače, napadi zvukom počeli su u studenom prošle godine, a najmanje 21 osoba požalila se da je imala probleme zbog toga. Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio kako su neke od žrtava pretrpjele lakše ozljede mozga kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

Iako je način izvedbe navodnog napada i dalje nerazjašnjen, pretpostavlja se da su korišteni uređaji za emitiranje zvučnih valova na frekvencijama koje ljudsko uho ne registrira, ali koji mogu izazvati gluhoću, piše Jutarnji.hr.