Kako doznaje Večernji list, jučer je u Mostaru održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH i SDA na kojem je glavna tema bila najavljeni štrajk liječnika i tijek pregovora s dvama sindikatima zdravstvenih djelatnika, piše Večernji list BiH.

Kako neslužbeno doznajemo, dogovoreno je da sutra bude održan sastanak predstavnika Vlade HNŽ-a i ravnatelja zdravstvenih ustanova u županiji, stvarnih poslodavaca, a razgovarat će se o daljnjim pregovorima sa sindikatima zdravstva i opciji da se pokrenu posebni pregovori s liječnicima.

Zahtjev suprotan zakonu?

“Granski ugovori potpisuju se s jednom granom djelatnosti kao što je zdravstvo. Nigdje u zakonu ne piše da se može zasebno pregovarati s liječnicima koji su samo jedan dio priče o zdravstvenoj djelatnosti. Svugdje imate jedan granski ugovor, a sada liječnici traže da imamo dva ugovora za zdravstvo. To ćemo razmotriti na sastanku sutra i Vlada će zatim donijeti odluke sukladno zaključcima toga sastanka”, rekli su nam naši sugovornici.

Inače, na ovotjednom sastanku s predstavnicima sindikata zdravstvenih djelatnika predstavnici Vlade HNŽ-a ponudili su rast satnice na 2,30 KM ove godine, a u iduće tri godine postupni rast satnice, sukladno proračunskim mogućnosti. Iz sindikata nisu komentirali tu ponudu, a iz županijske Vlade u Mostaru poručuju kako je za rast plaća zdravstvenih djelatnika osigurano dodatnih 12 mil. KM u ovoj godini.

Ono što još nije jasno je namjera doktora da pokrenu štrajk unatoč odluci Vlade HNŽ-a da osigura dodatnih 12 mil. KM za plaće zdravstvenih djelatnika.

Štrajk i nakon povećanja

Razlog tomu može biti samo to što liječnici nisu zadovoljni činjenicom što se od njih traži da pregovore vode zajedno s ostalim zdravstvenih djelatnicima ili da iza cijele priče zahtjeva liječnika postoji i politički dio priče koju imputiraju pojedinci u tom sindikatu. Vrlo je vjerojatno da će i taj zahtjev liječnika biti ispoštovan tijekom idućega tjedna ako takva odluka bude donesena na sastanku predstavnika vlasti i menadžmenta zdravstvenih ustanova.

“Podatak da je Sindikat liječnika pripremio obavijesti o štrajku prije tiskovne konferencije ministra Opsenice u petak znači da je bio donio tu odluku bez obzira na ono što će on reći. Sve to govori kako u ovoj priči ima još nekih elemenata osim sindikalne borbe “, zaključuju naši sugovornici.