Premijer Federacije Fadil Novalić poručio je u srijedu navečer na izvanrednoj press-konferenciji u Sarajevu da je Vlada koju predvodi sklona kompromisu, ali da će ''ako se ne sklone, pozvati organe reda da građanima omoguće slobodno kretanje''. Dodao je da ''netko kreira kaos''.

''Ostajemo opredijeljeni da u suradnji s braniteljskim organizacijama, koje su zakonite, nastavimo raditi na tom cilju. FBiH gotovo 650 milijuna KM na svim razinama vlasti godišnje troši za popravljanje stanja u ovoj značajnoj populaciji. Nakon 11 milijardi do sada potrošenih na sređivanje prilika, moram reći da FBiH u financijskom smislu ne može više. Neko ko je zamislio ove proteste je postavio tako visoko zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti. U tome leži suština stvari. Postaviti zahtjeve koje nitko ne može izvršiti, u protivnom slijedi haos. Neko kreira rješenja na ulici, neko kreira haos, na koji se ne može dati rješenje. Pozivamo predstavnike onih koji protestuju, koji nisu ni organizirani. Na naše pozive nema odgovora. Ali mi prihvaćamo da su tu i da problem postoji. Cijeli dan pozivamo na pregovore, i noćas ih pozivamo'', rekao je Novalić u srijedu navečer.

Prema njegovom mišljenju, situacija se može riješiti samo pregovorima.

''Formula je napravljena da se ne može riješiti. I dalje stojimo na raspolaganju. Jedino se pregovorima može riješiti. Ne tvrdimo da u 650 milijuna KM nema pogrešno usmjerenih sredstava. Ova grupa nam može pomoći da zajedno promijenimo te tokove i namjenu sredstava ako idu onima koji ih nisu zaslužili, ali ponavljam da FBiH ne može više. Ako se blokada nastavi, a ona je protuzakonita, kantonalni zakoni kažu da je zabranjeno ometati građane u vršenju svakodnevnih aktivnosti i kretanju, kao i provođenju gospodarskih aktivnosti'', poručio je on.

Uputio je poziv borcima.

''Pozivamo ovu grupu koja se nije identificirala preko nekih predstavnika, da dođu i da pregovaramo. Imamo mogućnosti kakve imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se rješavaju problemi. Skloni smo kompromisnom radu. Ali ako se ne sklone, pozvat ćemo organe reda da građanima FBiH omoguće slobodno kretanje i pristup fabrikama, bolnicama i gradovima. To se zaista neće moći tolerisati'', rekao je on poručivši da ''Federacija ne može izdržati ovakve zahtjeve''.