Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj je sjednici u Mostaru usvojila je Prijedlog Zakona o zaštiti prirode koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru. ''Cilj Zakona je očuvati, obnoviti i povećati postojeću biološku i krajobraznu raznolikost u stanju prirodne ravnoteže i usklađenih odnosa s ljudskim djelovanjem, osigurati sustav zaštite prirodnih vrijednosti kao i osigurati održivo korištenje prirodnih dobara bez bitnog oštećivanja dijelova prirode, spriječiti štetne zahvate ljudi i poremećaje u prirodi te osigurati pravo građana na zdrav okoliš'', priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, nakon provedene procedure javnog poziva, Vlada je usvojila Odluku o odabiru projekata socijalne politike koji će biti financirani u ukupnom iznosu od 65.000 maraka. Vlada je nastavila aktivnosti na rješavanju problema izvršnih sudskih rješenja koja značajno opterećuju županijski proračun. Tako je usvojena odluku o pokretanju postupka za zaključivanje ugovora o izvansudskim nagodbama u 51 predmetu. Također, razmotrena je i informacija Ministarstva gospodarstva HNŽ-a o stanju u poduzetništvu i obrtu na području HNŽ u 2016. godini.

U informaciji je istaknuto kako je ostvaren rast poreznih prihoda, povećan broj novoregistriranih poduzeća, dok se broj obrta smanjio te je uočljiv pad industrijske proizvodnje. Naglašeno je i kako je, s ciljem poboljšanja sposobnosti gospodarstva u HNŽ-a da odgovori na potrebe tržišta te privlačenje investicija, potrebno brže i učinkovitije osigurati uvjete za povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.