Visoki dužnosnik UN-a otputovao je u utorak iz Pekinga u četverodnevni posjet Sjevernoj Koreji prvi put nakon 2011. godine i u vrijeme napetosti izazvane prošlotjednim testiranjem interkontinentalne rakete koja može dosegnuti bilo koji kontinentalni dio Sjedinjenih Država.
 
Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja, Amerikanac Jefrrey Feltman, putuje u Sjevernu Koreju šest dana pošto je Pjongjang testirao interkontinentalnu balističku raketu koja može dosegnuti bilo koje kontinentalno područje Sjedinjenih Država.
 
"Trump pod svaku cijenu želi nuklearni rat"
 
SAD i njegova saveznica Južna Koreja na taj su pokus odgovorile velikim vojnim vježbama u ponedjeljak. Te vojne vježbe režim u Pjongjangu nazvao je "totalnom provokacijom" i optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da "želi po svaku cijenu nuklearni rat".
 
Jeffrey Feltman će u Pjongjangu razgovarati sa sjevernokorejskim dužnosnicima o "pitanjima koja zabrinjavaju obje strane", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.
 
Feltman će u Sjevernoj Koreji posjetiti misije UN-a kao što su UNICEF (Un-ov fond za djecu), WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), WFP (Svjetski program za hranu), FAO (Organizacija za poljoprivredu). Ukupno je u Sjevernoj Koreji pedesetak djelatnika međunarodnih organizacija.

SAD pozvao sve države da prekinu odnose sa Sjevernom Korejom
 
Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da je ostvarila svoj cilj - postati nuklearna sila, a nakon njezina testiranja nove interkontinentalne rakete SAD je pozvao sve države a posebno Kinu, da prekinu diplomatske i trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom.
 
Službeni Peking, glavni gospodarski saveznik Sjeverne Koreje tvrdi da strogo primjenjuje međunarodne sankcije donesene protiv režima u Pjongjangu, a Washington ga poziva da uvede i naftni embargo.
 
Protiv Sjeverne Koreje na snazi je već osam paketa sankcija koje toj zemlji zabranjuju izvoz ugljena, željeza, tekstila, ribarskih proizvoda ili zapošljavanje sjevernokorejskih radnika.