Dramatični požari koji su zahvatili središnji i sjeveri Izrael doveli su do evakuacije više desetaka tisuća stanovnika Haife. Izraelski lideri, međutim, tvrde da su požari podmetnuti od strane terorista.

Požari, koji gore već nekoliko dana, znatno su ojačali u četvrtak zbog suhog i vjetrovitog vremena. Najmanje 60 tisuća stanovnika Haife, trećeg najvećeg izraelskog grada, evakuirano je, javlja Reuters. Zasad nema stradalih.
 

Netanyahu: Ovo je terorizam i tako ćemo ga tretirati

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da su požari barem dijelom podmetnuti i da se radi o terorizmu: "Svaki požar koji je podmetnut, ili nagovaranje na podmetanja požara, terorizam je u svakom pogledu. I tako ćemo ga i tretirati. Tko god pokušava zapaliti dijelove Izraela, bit će za to strogo kažnjen."

Ministar unutarnjih poslova Gilad Erdan priopćio je da je nekoliko ljudi uhićeno zbog terorističkog podmetanja požara, ali nije objasnio detalje.

Na društvenim mrežama neki Palestinci i drugi Arapi likuju zbog požara, a hashtag #Israelisburning postao je viralan na Twitteru.

Ministar obrazovanja Naftali Bennet također je stavio ovu prirodnu nepogodu u politički kontekst. "Samo oni kojima ova zemlja ne pripada su je sposobni zapaliti", objavio je Bennet, očito aludirajući na Palestince.

Zbog težine požara koji prijeti Haifi, zapadnom Jeruzalemu i naseljima ma Zapadnoj obali, izraelska vlada zatražila je i dobila pomoć od stranig zemalja: Rusije, Cipra, Grčke, Turske i Hrvatske.

Netanyahu je izvijestio kako je zatražio i "super tanker" kanadere iz SAD-a, te da je palestinska samouprava također ponudila pomoć.