Više od sto osoba ozljeđeno je u četvrtak u Skopju, većina lakše, u nasilju koje je uslijedilo nakon upada u parlament bijesnih prosvjednika, objavila je u petak makedonska policija, dodajući da se stanje u glavnom gradu Makedonije u petak normaliziralo.

"Sedamdeset građana, dvadeset dva policajca i troje zastupnika primljeno je u središnju bolnicu u Skopju, a još je sedam osoba obrađeno u ostalim medicinskim ustanovama" glavnog grada, priopćila je policija.

Stanje u glavnom gradu Makedonije "normaliziralo se oko parlamenta i u četvrtima u središtu grada" u petak, dodala je policija.

U četvrtak je izbor novog predsjednika parlamenta Albanca Talata Xhaferija izazvao bijes prosvjednika, pristaša desnice, koji su smatrali da je taj izbor nepravedan. Izabrale su ga koalicija socijaldemokrata Zorana Zaeva i stranke albanske manjine.

Čelnik lijeve oporbe Zaev lakše je ozlijeđen u metežu koji je uslijedio nakon upada u parlament simpatizera stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog, prenose mediji.

Stranka desnice VMBRO-DPMNE dospjela je na čelo prijevremenih parlamentarnih izbora u prosincu i mislilo se da će zemlju izvući iz politički bezizlazne situacije. No, nije uspjela osigurati većinu od 120 zastupnika u Skupštini.

Desni predsjednik Gjorge Ivanov sa svoje je strane odbio dopustiti čelniku socijaldemokrata Zoranu Zaevu da formira s albanskim strankama koalicijsku vladu koja bi raspolagala većinom u parlamentu (67 zastupnika na 120).

Simpatizeri desnice prosvjeduju svakodnevno već tjednima u Skopju s argumentom da bi vlada socijaldemokrata i albanske stranke naškodila nacionalnom jedinstvu Makedonije.

Odbacuju zahtjev za davanjem albanskom status službenog jezika na čitavom teritoriju što je po njima prva etapa u raspadu zemlje.