Vijeće za suradnju u Perzijskom zaljevu, labava federacija Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina, Omana, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata uvode porez na dodanu vrijednost nakon skupih vojnih pohoda i velikog pada cijena nafte u svijetu.

Spomenute su države najavile kako će početi oporezivati svoje građane po prvi puta i to u sklopu radikalne politike koja se primjenjuje. Oporezivanje vide kao alternativni vid prikupljanja prihoda i nadaju se kako će tako uspjeti smanjiti ovisnost gospodarstva, ali i građana od proizvodnje nafte i plina.

Kako su najavili, cilj je da se PDV uvede u naredne tri godine, a zdravstvo, osiguranje i 94 prehrambena proizvoda bit će isključeni.

Saudijska Arabija povukla je desetke milijardi dolara iz globalnih investicijskih fondova u pokušaju smanjenja proračunskog deficita. Unatoč tomu, nastavlja voditi agresivnu vanjsku, podržava antivladine snage u Siriji i predvodi osmomjesečnu vojnu kampanju protiv Irana.

Ministarstvo financija Saudijske Arabije priznalo je kako duguje milijarde dolara privatnim tvrtkama i stranim radnicima nakon pada prihoda od nafte. Deseci tisuća radnika, uglavnom u građevinskoj industriji, već mjesecima čekaju zaostale plaće.