Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Naime, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

Otklanjanje diskriminacija

Kako je priopćeno, razlog za izmjene i dopune prvenstveno je otklanjanje diskriminacija i neujednačenih prava pripadnika branilačke populacije do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branilaca obrambeno-oslobodilačkog rata. Ujedno, na ovaj način se izvršava presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 22. i 29.1.2014. godine, kojom je utvrđeno da odredba člana 15. stav 1. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branilaca obrambena-oslobodilačkog rata nije u suglasnosti s Ustavom Federacije BiH.

Prema novopredloženom rješenju, korisnici prava na mirovinu koji su to pravo stekli prema Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima, a koje su ostvarili po osnovu konačnih i pravosnažnih rješenja, nastavljaju i dalje ostvarivanje tih prava u skladu sa ovim rješenjima.

Izuzetno, korisnici prava zadržavaju dostignutu visinu penzije u isplati koja im je bila utvrđena prije stupanja na snagu Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambena-oslobodilačkog rata. Isplata mirovina ovim korisnicima bit će uspostavljena kroz prijelazno razdoblje od tri godine: od 1.1.2017.godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1.1.2018. godine po isplatnom koeficijentu 1,32, a od 1.1.2019. godine mirovina će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,485.

Ponovna uspostava visine mirovine bit će vršena na osnovu zahtjeva korisnika prava u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku.

Isplata mirovina

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao je da je razlog izmjene i dopune tog zakona otklanjanje diskriminacije i neujednačenih prava pripadnika OS koji su ostvarivali pravo na prijevremenu povoljniju mirovinu.

''Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju iz 2014. godine pojedinim kategorijama je tada umanjio, pa čak i do 50 posto mirovinu. Prema ovom našem prijedlogu i u skladu s dogovorom s predstavnicima boračkih organizacija, predloženo je da se isplata mirovina ovim korisnicima uspostavi kroz prelazni period od tri godine. Dakle, od 1. siječnja ove godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1. siječnja 2018. godine 1,32, te od 1. siječnja 2019. po isplatnom koeficijentu 1,485'', kazao je Bukvarević dodajući da je razlog za donošenje ovog zakona i izvršavanje presude Ustavnog suda FBiH.

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4.5.2005. i 1.10.2013. godine.
Ujedno, ovim je izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN koji je državi Bosni i Hercegovini naložio ukidanje obveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi obitelji nestalog branitelja bili dužni da nestalog branitelja proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije.

Izmjene i dopune definiraju tko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom obrambeno-oslobodilačkog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim. Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.

Nova odredba

Date su i definicije porodice poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.

S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.
Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Propisano je da će Federalno ministarstvo, u svrhu jačanja časti, ugleda i dostojanstva branilaca obrambeno-oslobodilačkog rata i radi poštivanja principa transparentnosti isplata naknada iz budžeta, kao i radi bržeg i efikasnijeg ostvarivanja prava branitelja i članova njihovih obitelji, uspostaviti Jedinstveni registar branitelja i korisnika prava, te učiniti javno dostupnim određene podatke koji se odnose na demobilizirane branioce kao i podatke o korisnicima prava na naknade iz federalnog proračuna, pravo koje ostvaruje kao i novčani iznos sredstava, mjesečni ili jednokratno.

Data je definicija jedinstvenog registra i taksativno nabrojani podaci koji će biti javno dostupni. Nadalje, propisano je da će biti javno dostupni kao integralna cjelina podaci o demobiliziranim braniteljima i podaci o korisnicima prava pripadnika braniteljske populacije, na način da će popis demobiliziranih branilaca sadržavati podatke o pravima koje koriste ili su koristili.

Bukvarevića iznenadili HDZ i SBB

Bukvarević je rekao kako je njegov prijedlog također utvrđen u skladu s dogovorom s predstavnicima boračkih organizacija i sa zahtjevom iz Parlamenta. Dakle, u vezi sa Zakonom o pravima branitelja i članova njihovih obitelji prije svega rješavane su presude Ustavnog suda, te omogućena uspostava registra korisnika boračko invalidske zaštite i registra branitelja u okviru Federalnog ministarstva za pitanje boraca.

Bukvarević je dodao da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH razmatran i sporazum s predstavnicima boračkih organizacija.
 

''Iznenađen sam reakcijom ministara iz HDZ-a i SBB-a jer su bili prisutni na sastancima s predstavnicima boračkih organizacija gdje je dogovoreno da se usuglasi ovaj sporazum. Ministri iz HDZ-a su glasovali protiv, a ministri SBB-a su bili suzdržani, zatražili su dodatna pojašnjenja, te očekujem da ćemo razjasniti te tehničke stvari i vjerujem da će ispoštovati dogovor koji smo postigli zajedno s predstavnicima boračkih organizacija'', kazao je Bukvarević.

Prokomentirao je i da iz oblasti boračko invalidske zaštite u ovom mandatnom razdoblju nijedan zakon nije upućen na Ustavni sud FBiH.