Religija se često doživljava kao izvor podjela u društvu. Ali ovog puta, istaknuti vjerski vođe cijelog svijeta nadišli su svoje razlike i poslali poruku zajedništva koje nadilazi pojedinačne religije.

U jedinstvenoj zajedničkoj video-poruci, vjerski vođe od pape Franje do Dalaj lame dali su jednostavan savjet vjernicima: sprijateljite se s pripadnicima drugih vjera. 22 vjerskih vođa, koji pripadaju katolicizmu, pravoslavlju, protestantizmu, šijitskom i sunitskom islamu, judaizmu, hinduizmu i budizmu, sudjelovali su u video-projektu.
 

"Naš savjet je da se sprijateljite sa sljedbenicima svih religija"

"Naš savjet je da se sprijateljite sa sljedbenicima svih religija", rekao je u snimljenom obraćanju ajatolah Sayyid Fadhel al-Milani, jedan od najviših šijitsko-muslimanskih klerika u Velikoj Britaniji.

"Pozvani smo, kao što mi volimo reći, da pogledamo jedni drugima u oči kako bi vidjeli dublje i prepoznali ljepotu Boga u svakom ljudskom biću", rekao je patrijarh Bartolomej.

"Osobni kontakt, osobno prijateljstvo, a onda možemo razmijeniti dublju razinu iskustva", kazao je poglavar tibetanskog budizma Dalaj lama.

"Moj religiozni život postao je bogatiji objašnjavanjem, toliko bogatiji. I pretpostavljam da se isto dogodilo i njemu", pojasnio je papa Franjo svoj odnos s argentinskim rabinom Abrahamom Skorkom, koji je također sudjelovao u videu i istakao kako su on i papa Franjo "našli jedan drugog u životu kroz njihov religiozni poziv".

Misija projekta - boriti se protiv nepovjerenja i neprijateljstva među religijama

"Nađite prijatelje" je inicijativa Elijah Interfaith Institutea, međuvjerske organizacije s podružnicama u Izraelu i SAD-u. U priopćenju za medije, organizatori su naveli kako je misija ovog projekta suprotstaviti se ideji da ljudi gledaju na tuđe religije s nepovjerenjem ili prezirom - i potencijalno umanjiti nasilje u ime religije, prenosi Huffington Post.

"Ne možemo poreći da u knjigama mnogih religija možete naći tekstove koji nisu vrlo otvoreni, koji su čak i neprijateljski prema ljudima iz drugih religija. Stoga kada vođe najvažnijih svjetskih religija pozivaju na prijateljstvo, oni u biti potvrđuju jeda osobiti način prakticiranja religije i odbacuju drugi", objasnio je namjeru ove pohvalne inicijative rabin dr. Alon Goshen Gottstein, direktor instituta.