Ovih dana Rama obilježava još jednu tužnu obljetnicu, obilježava 73. godišnjicu od najtežeg zločina koji je zadesio ramski kraj u njegovoj povijesti.

8. i 9. listopada 1942. godine četnici su iz pravca Konjica i Nevesinja došli na područje Rame i poubijali preko 1.000 Hrvata i Bošnjaka, popalili veliki broj kuća i uništili materijalna dobra. Ovaj događaj korjenito je utjecao na demografsku i psihološku sliku žitelja ramskog kraja, ostavljajući neizbrisive traume i brojna otvorena pitanja na koja se još uvijek traže odgovori.

Kako vrijeme odmiče i dolaze nove generacije, sve ono što se nekad dogodilo lagano prelazi u zaborav a ispisuju se neke nove stranice povijesti.

Da bi smo otrgnuli ovaj događaj od zaborava odlučili smo objaviti dokumentarni film „Šutnja razara istinu“ na Internet koji će ići u dva nastavka, danas i sutra.

Portal Rama-Prozor.info u suradnji s Maticom hrvatskom Prozor-Rama i Smiljkom Šagoljem, danas pokojnim profesorom koji je radio na Filozofskom fakultetu u Mostaru, uradio je 2009. godine dokumentarni film o četničkom pokolju u Rami, u listopadu 1942. godine.

U dokumentarcu sudjeluju živi svjedoci koji su preživjeli ovaj pokolj, neki od njih preživjeli su i strijeljanje. Vrijednost zabilježenog time je veća što je danas sve manje živih svjedoka.

Ovaj dokumentarac tek je mali korak u istraživanju tih događaja. Film je najmanje što smo mogli napraviti za sve nevine žrtve četničkog divljanja tih listopadskih dana.

Ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo! Pogledajte film:
 


Sutra pogledajte drugi dio filma!