Inženjeri sa sveučilišta Washington ovoga su tjedna javnosti predstavili funkcionalni prototip mobitela bez baterije.

Njihovo rješenje se, umjesto na povećani kapacitet baterije za što dužu autonomiju, oslanja na prikupljanje energije iz okoline.

Ovaj prototip to čini uz pomoć malene ćelije koja je u stanju proizvoditi električnu energiju iz radiovalova ili svjetlosti – izvora koji su prisutni u skoro bilo kojem dijelu svijeta, piše Bug.hr.

Maleni čip veličine zrna riže na ovaj način može proizvesti oko 3,5 mikrovata struje, što je dovoljno za obavljanje osnovnih funkcija ovog energetski iznimno učinkovitog telefona.

Obavljanje glasovnih telefonskih poziva izvedivo je ukoliko je neki odašiljač elektromagnetskih valova, poput bazne stanice, na udaljenosti od najviše 9,4 metra, ili ako postoji dovoljno snažan izvor svjetlosti.
 

Komunikacija se za sada može uspostaviti s baznom stanicom udaljenom najviše 15 metara, što je dovoljno za dokaz kako koncept funkcionira – u priloženom videu inženjeri su pokazali kako su ostvarili poziv putem Skypea, ali preko posebne bazne stanice koju su također izradili sami.

"Telefon bez baterije" se za sada sastoji tek od jedne jednostavne tiskane pločice i izrađen je od standardnih komponenti.

Za biranje brojeva koristi kapacitivne tipke, omogućava priključivanje standardnih slušalica s mikrofonom, a u skorijoj budućnosti mogao bi dobiti i e-ink zaslon kao izlaznu jedinicu (možda i za video pozive), te mogućnost kriptiranja komunikacija.