Radni uvjeti u Appleovim tvornicama diljem svijeta ponovno su u središtu pažnje javnosti nakon što je BBC objavio novi video u kojem, kako navodi, donosi snimke i izjave radnika u tvornici Pegatron u Šangaju.
 
Krajem prošle godine objavljeno je da je upravo u toj tvornici preminulo najmanje pet zaposlenika koji rade na izradi Appleovih uređaja, no kompanija Apple je, nakon istrage, objavila izvješće u kojem navodi da "nije pronađen nikakav dokaz ili povezanost smrti i uvjeta rada u Pegatronu".
 
Kineske tvornice u kojima se proizvode Appleovi uređaji prvi su put došle pod povećalo javnosti kada je 2010. 14 radnika Foxconna, najvećeg dobavljača za Apple, počinilo samoubojstvo.
 
BBC-jev reporter, koji je radio u tvornici u sklopu svog istraživanja, objavio je nove video snimke koje prikazuju iscrpljene radnike te donose izjave u kojima radnici priznaju da su uvjeti rada nehumani te da smjena traje po 12 do 16 sati bez pauze.
 
"Čak i kada sam bio gladan nisam imao snage jesti. Samo sam se htio negdje nasloniti u zaspati", rekao je jedan od reportera koji je također radio u tvornici.
 
Nakon što je video objavljen, oglasili su se i iz Applea.
 
"Nijedna druga kompanija ne radi na osiguravanju sigurnih i poštenih uvjeta rada kao Apple", stoji uz izjavi koju je Apple poslao BBC-ju.
 
BBC-jev reporter istraživao je uvjete rada i u drugim Appleovim tvornicama i lancima dobavljača, a jedan od njih je i na indonezijskom otoku Bangka. Prema njegovim navodima, na ovom otoku u zastrašujućim uvjetima rade i 12-godišnja djeca.