Cai Yongbin izgubio je vid kada je imao samo šest godina. Njegovi roditelji tih dana renovirali su kuću, a nestašni dječak igrao se s vrećom cementa. Vreća je u jednom trenutku puknula, a Caiju je cement upao u oči i prouzrokovao opekline koje su dovele do trajnog sljepila.

Budući da je imao dosta poteškoća s korištenjem računala i interneta, dječakova velika želja bila je jednog dana postati programer i stvoriti softver koji bi mu omogućio nesmetano uživanje u čarima moderne tehnologije.

Nakon deset godina učenja o programiranju, usavršavanja svojih vještina i korištenja interneta, Cai je postao zvijezda vodilja za više od 12 milijuna slijepih Kineza, piše Zimo.co.
 

Da bi postao programer, ovaj 29-godišnjak morao je memorirati na desetke kodnih kombinacija koje mu je učitelj glasno čitao. Učio je 12 sati dnevno, sedam dana tjedno, a jednom prilikom morao je odjednom zapamtiti čak 300 linija koda koje su sadržavale više od 10 000 karaktera.

Rezultat njegovog napornog rada je program PC Secretary, napisan u programskom jeziku C, koji slijepim osobama omogućuje da koriste društvene medije, čitaju vijesti i igraju online igre. Iako ga je razvijao prvenstveno za svoje potrebe, program je odmah postao popularan među svim slijepim Caijevim prijateljima.

Nakon više od 400 korekcija, Cai je lansirao i Andriod Secretary, verziju PC Secretary za Android operativne sustave, a danas surađuje s velikim brojem internet kompanija u Kini, uključujući Alibabu.

"S obzirom na to da sam slijepi programer, mogao sam odgovoriti na potrebe tržišne potražnje čije postojanje drugi programeri nisu mogli identificirati", rekao je Cai.