U prvoj polovici godine inspektori u Republici Srpskoj otkrili su četiri benzinske crpke koje su prodavale gorivo pomiješano s baznim uljima i razrjeđivačima boja i lakova.

''Na 100 kontrola uhvatimo jednog prevaranta'', kažu u Insprektoratu, jer u preko 400 kontrola nisu uspjeli ništa dokazati iako su svjesni da je ta pojava uzela maha.

Kažu da su distributeri dobro organizirani pa oni iz Srpske bazna ulja uvoze preko graničnih prijelaza u Federaciji i obrnuto. Samo 16 posto uvezene robe u Srpsku uvezli su domaći distributeri koji su bili predmet kontrole, dok je ostaloj robi teško ući u trag jer, vjerojatno, dolazi preko entitetske granice, javlja banjalučka Alternativna televizija.

''Zatekli smo različite situacije na terenu od toga da su subjekti bazna ulja koristili za pogon vlastitih strojeva da su ih prometovali drugim osoboma do toga da smo na benzinskim crpkama utvrđivali višak goriva eurodizela, a manjak baznih ulja iz čega je proizilazilo i postojala je osnovana sumnja da su subjekti vršili miješanje'', rekla je ATV-u glasnogovornica Inspektorata RS-a Dušanka Makivić.
 

Miješanje goriva s baznim uljima prilično se isplati jer se na njih ne plaćaju trošarine i cestarine koje iznose 55 feninga po litri. Njihov uvoz višestruko premašuje potrebe kemijske industrije, a najdrastičniji rast uvoza bilježi ''White Spirit'' koji se koristi kao razrjeđivač boja i lakova.

Distributeri nafte predlažu da država, umjesto na gorivo, uvede trošarine na ove proizvode i tržište vrati u legalne tokove jer ovako, na sivom tržištu, nestaju milijuni. Zbog svega se, u banjalučkom Ideal petrolu žale, na nelojalnu konkurenciju jer je kod distributera koji prodaju mješavinu gorivo drastično jeftinije.

''Gdje god niža cijena pogotovo velika gdje razlika to ili je 'White Spirit' ili je bazno ulje to je nemoguće da netko radi na negativnoj kalkulaciji. Država to sve dobro zna i tko uvozi to gorivo i vidite da je to veliki gubitak za državu što se tiče cijena. Pogotovo u istočnom dijelu Republike gdje su vrlo niske cijene, tu država gubi jako puno'', rekao je Alternativnoj televiziji vlasnik kompanije ''Ideal petrol'' Nenad Luburić.

Za utaju poreza zadužena je Uprava za neizravno oporezivanje, dok enetitetski inspektori mogu izreći kazne do 20.000 maraka zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe. U Upravi kažu da suzbijaju ovu pojavu jer podaci pokazuju rast prihoda od trošarina na gorivo. Prošle godine proveli su dvije akcije, ali Tužiteljstvo BiH, do danas, nije podiglo optužnicu protiv 13 uhićenih u akciji ''Kolt''.