U Posušju traje bojkot nastave gimnazijalaca koji su se ustali protiv skandalozne odluke da učenici prvog razreda, nakon što su izgubili godinu, ipak upišu drugi razred. Iako su profesori odbili po njoj postupiti, poništavanjem negativnih ocjena bavili su se resorno ministarstvo i inspekcija. Priča je dobila sudski epilog i to bez prava na žalbu.

Jasna je bila poruka gimnazijalaca - pozivaju na odgovornost za rušenje obrazovne institucije u kojoj bi - umjesto znanja - kažu - mogao zavladati novac. Kako drugačije tretirati slučaj Gimnazije fra Grge Martića u Posušju ako znanje neće ocjenjivati samo profesori, a negativna ocjena neće postojati za sve, javlja Federalna televizija.

Šest učenika izgubilo je godinu. Pojedini roditelji s tim se ne mogu pomiriti i tu priča počinje. Na njihov zahtjev u školi se vrši inspekcijski nadzor. Obavlja ga županiujska prosvjetna inspektorica Nada Đerek i sastavlja zapisnik. Naređuje poništavanje svih negativnih ocjena. Profesori pišu žalbu na rješenje resorne ministrice Ružice Mikulić. Žalba je uvažena i činilo se završenim - učenici će ponavljati godinu.
 

''Poslije toga su se žalili roditelji. Sud je riješio stvar na način koji je na početku odredila prosvjetna inspektorica, tumačeći taj famozni sporni članak 6. Pravilnika o praćenju i ocjenjivanju učenika na način koji je bio i u početku'', navodi Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja ŽZH.

Negativne ocjene su poništene bez suglasnosti profesora. Učenici nisu polagali popravni ispit. Preuzeli su svjedodžbe sa upisanim ocjenama dovoljan - 2. Neviđena nezakonitost na djelu - roditeljsko vijeće škole traži ostavke i ministrice i inspektorice: ''Ugrožen je dignitet nastavnika, škole i cijelog obrazovnog procesa. Smatramo da je napravljena oštra diskriminacija među učenicima uplivom suda, inspekcije i nadležnog ministarstva u neposredno ocjenjivanje znanja i donošenja ocjena, a što bi moralo biti autonomno pravo isključivo nastavnika''.

''Svaka čast učenicima i profesorima koji su rekli ne, dosta je, mi ne želimo živjeti u društvu gdje se novcima mogu kupiti znanje i diplome, u društvu u kojem nemaju svi jednake šanse i u kojima jedni imaju sve povlastice, a drugi su građani drugog reda'' fra , kaže za Federalnu TV Bruno Penava, predsjednik Udruge Epsilon.

Mogućnost dvosmislenog tumačenja u pravilniku - koliko minimalno ocjena učenik mora imati na kraju školske godine - ostavlja prostor za bilo koju vrstu buduće malverzacije - ovisno od toga što želi onaj koji tuži ili kako to odgovara inspektorici. U ovom slučaju - manjkavost pravilnika nagrada je učenicima za neučenje.