Nakon što je početkom godine dio velikih oglašivača bojkotirao YouTube jer su se njihovi oglasi pojavljivali uz videozapise povezane s terorizmom, nasiljem i govorom mržnje, oglašivači su ovog tjedna ponovno počeli s bojkotom Googlea i YouTubea. Ponovno je razlog prikazivanje njihovih oglasa uz neprimjeren sadržaj, a ovog puta kompanije ne bojkotiraju YouTube zbog prikaza oglasa pored neprimjerenih videozapisa, već zbog komentara napisanih ispod videa na najvećoj video platformi na internetu.

Naime, nedavno je na The Timesu objavljen članak o komentarima koje seksualni predatori objavljuju ispod videozapisa namijenjenih djeci, a koje YouTube nije uklonio iako je riječ o očitom kršenju pravila korištenja i komentiranja na ovom servisu. Informacije o ovom skandalu objavljene su samo dan nakon što su iz YouTubea objavili kako su započeli s uklanjanjem nepodobnog sadržaja za najmlađe te su najavili onemogućavanje i brisanje neprimjerenih komentara objavljenih ispod sadržaja za djecu.

YouTubeu u "čišćenju" ovakvih komentara pomažu brojni volonteri koji označavaju i prijavljuju neprimjerene videozapise, komentare i račune seksualnih predatora, no oni nisu previše zadovoljni s podrškom YouTubea koji im je prepustio brigu i odgovornost o tisućama takvih komentara i korisnika koje oni prijavljuju američkoj policiji. Prema informacijama The Timesa prijavljeno je oko 12 tisuća profila potencijalnih predatora, no procjenjuje se da ih još oko 50 tisuća "operira" po YouTube te gledaju i komentiraju sadržaje s djecom i namijenjene djeci.
Nakon objave ovih informacija veliki brandovi poput Marsa, Lidla, Deutche Banka i Adidasa najavili su povlačenje svojih oglasa s YouTubea i Googlea, a navodno su i neke druge kompanije poput HP-a privremeno odustale od objave svojih oglasa na ovim platformama. Iz Marsa su poručili kako su šokirani saznanjem da se njihovi oglasi prikazuju uz takav neprimjeren sadržaj te su odmah prekinuli oglašavanja na YouTubeu i Googleu te se nemaju namjeru više oglašavati dok Googleovci ne uvedu stroge mjere zaštite s kojima će onemogućiti takve komentare i sadržaj. Slična reakcija stiže i iz Lidla – glasnogovornica kompanije ovu je situaciju nazvala neprihvatljivom te je kritizirala Googleovu politiku borbe protiv neprimjerenog sadržaja koja se pokazala apsolutno neučinkovitom.

Novinari Business Insidera kontaktirali su YouTube te su im iz ove kompanije poručili kako je ovakav sadržaj koji se objavljuje uz dječje videozapise užasan i neprihvatljiv te su napomenuli kako već imaju jasnu politiku koja se odnosi na zabranu prikazivanja takvog neprimjerenog sadržaja. Napominju kako su u posljednje vrijeme dodatno postrožili tu politiku te su samo tijekom posljednjeg tjedna onemogućili komentare za tisuće videozapisa koji bi mogli biti potencijalno zanimljivi seksualnim predatorima i ugasili su stotine računala povezanih s objavom takvih komentara. Poručili su kako su svjesni da moraju napraviti više – "korištenjem strojnog učenja, kao i povećanjem ljudskih i tehničkih resursa".