Velika Britanija spremna je platiti do 40 milijardi eura u sklopu sporazuma o izlasku iz EU-a, izvijestio je list Sunday Telegraph pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s britanskom pregovaračkom strategijom.

Europska unija iznijela je brojku od 60 milijardi eura i želi značajan napredak po pitanju rješavanja britanskih obveza prije početka pregovora o složenim pitanja kao što je budući trgovinski sporazum.

Ministarstvo zaduženo za pregovore o Brexitu odbilo je komentirati članak Sunday Telegrapha. Britanija dosad nije dala službene naznake toga koliko je voljna platiti.

Novine pišu da će britanski dužnosnici vjerojatno ponuditi 10 milijardi eura godišnje za tri godine nakon izlaska iz EU-a u ožujku 2019. a nakon toga finalizirati ukupni iznos uz istodobne trgovinske pregovore.

Do isplate bi došlo samo u sklopu dogovora koji bi uključivao trgovinski sporazum, dodaju novine.

"Mi znamo da je pozicija (EU-a) 60 milijardi eura, ali je donja granica 50 milijardi eura. Naša je pozicija bliža 30 milijardi eura, ali bi pristali na 40 milijardi eura čak i ako javnost i političari još nisu svi složni oko toga", prenosi list izjavu jednog "visokog izvora iz Whitehalla".

Whitehall je dio Londona u kojemu je sjedište britanskih državnih službenika i ministara.

Drugi izvor iz Whitehalla rekao je da je Britanija spremna na "30 do 40 milijardi eura", a treći je kazao da je premijerka Theresa May voljna platiti "više od 30 milijardi eura", navode novine.