Hrvatska nogometna reprezentacija uspjela je kroz dodatne kvalifikacije preko Grčke izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Vatreni su u Pireju odigrali susret bez golova 0:0, te su tako sačuvali veliku prednost iz prve utakmice i bez velike drame osigurali Mundijal.

Poluprazan Georgios Karaiskakis Stadion najbolji je pokazatelj kako ni Grci nisu vjerovali da ova momčad Hrvatske može prosuti prednost od 4:1 s Maksimira.

Jedina promjena koju je izbornik Zlatko Dalić uradio sa sastavom u odnosu na prvu utakmicu bila je Mandžukić umjesto Kramarića na desnom krilu. Logično, jer kada se čuva rezultat, ratnik poput Mandže je puno korisniji od Kramarića.

Svjesni su bili Grci kako im samo rani pogodak može dati kakve takve nade da ugledaju Rusiju, te su otvoreno krenuli u utakmicu i prenijeli igru na hrvatski dio terena.

Najbolju priliku u 17. minuti imao je strijelac jedinog pogotka za Grčku u Maksimiru, Sokratis Papastathopoulos koji s ruba šesnaesterca sliovitim udarcem šalje loptu 30-tak cm od Subašićevog gola.

Nakon toga splasnuli su grčki napadi, a Vatreni su polako preuzimali konce igre. Vezni red s Modrićem, Brozovićem i Rakitićem sjajno je 'pleo' po sredini terena i teško će Badelj i Kovačić pronaći svoje mjesto u prvih 11 na Mundijalu.

U 25. min Rakitić fantastično pronalazi Kalinića kojeg Tachtsidis ruši na rubu kaznenog prostora. Rakitić je izveo slobodan udarac, ali je pucao visoko preko gola.

Tri minute kasnije Perišić je izmješao grčku obranu po lijevoj strani, pronašao prostor za šut, ali ni Interov napadač nije bio precizan.

Nakon te dvije prilike Hrvatske ponovno su Grci bili opasniji, no  teško je izdvojiti bilo kakvu priliku koja bi ozbiljnije zaprijetila Subašiću.

Iako nisu previše srljali naprijed, Hrvati su imali konkretnije prilike, a posebno treba istaknuti onu u 42. min. kada Perišić poteže s 20-tak metara, no vratnica spriječava jedan od vjerojatno najljepših golova vatrenog asa u nacionalnom dresu. Tako se na odmor otišlo bez pogodaka.

U drugom poluvremenu postalo je očito kako Hrvatska igra na rezultat i kako ne razmišlja previše o otvaranju naprijed. Usporili su ritam utakmice, a Grci iako s velikom voljom nisu uspjevali ništa napraviti.

Čak ni najjače grčko oružje – prekidi, nisu ugrožavali hrvatsku obranu. Mali tragičar iz prve utakmice, Dejan Lovren, te uvijek pouzdani Subašić lakoćom su otklanjali svaki grčki ubačaj.

U 79. min. uspjeli su Grci zatresti hrvatsku mrežu, no gol je poništen zbog zaleđa.

Bilo je to i zadnje uzbuđenje na utakmici koja na kraju završava 0:0.

Vatreni su tako još jednom pokazali kako najbolje igraju kada je najpotrebnije. Moralo je biti drame u kvalifikacijama, no možda je ovako i bolje jer s novim izbornikom stvari izgledaju puno bolje i ponovno ćemo s nestrpljenjem iščekivati novo ljeto i novo veliko natjecanje. Svjetsko prvenstvo u Rusiji bit će peto za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a još samo ostaje vidjeti hoće li Vatreni biti u drugoj ili trećoj jakosnoj skupini. Ako Novi Zeland ili Švedska izbace iz dodatnih kvalifikacija Peru, odnosno Italiju, a imaju realne šanse, Hrvatska će biti u drugom jakosnom šeširu.