IAKO je cijela zima dosad bila relativno blaga, prognoze kažu da ćemo tek krajem veljače osjetiti pravu zimu.

Meterolog Zoran Vakula je tako za HRT objavio prognozu za kraj veljače, u kojoj navodi da ćemo doživjeti hladnoće kakvih nema često krajem drugog mjeseca.

Vakulinu prognozu prenosimo u cijelosti:

"Mnoge su maske pale u prošli utorak, a i od ove veljače, i zime - uskoro će...

Premda su dugoročne prognoze za više mjeseci unaprijed još i početkom siječnja upućivale na veliku vjerojatnost da će veljača biti toplija od prosječne, barem malo, većinom čak i više, prognoze potkraj siječnja, i to za četiri tjedna unaprijed, sliku veljače znatno su promijenile.

U međuvremenu su se dogodile dodatne promjene pa je srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela veljače gotovo diljem Hrvatske oko prosječne. No sljedeći će dani mnogima jako promijeniti dojam dosadašnje relativno tople zime, po klimatološkim ocjenama u mnogim krajevima i "vrlo tople".

Snijeg, na Jadranu i kiša

Zbog djelovanja ciklone sa Sredozemlja i anticiklone sa sjeveroistoka kontinenta nad naše će krajeve dolaziti i vlažan i hladan zrak pa ćemo posvuda imati oborine - često i obilnije. Snježni pokrivač već je jutros u nekim nizinama veći od 10 cm, do kraja dana te posebice u nastavku tjedna bit će i veći, a sljedećih će dana barem tanjeg snježnog pokrivača biti i u Zagrebu, koji je jutros jedan od rijetkih gradova sjevernijih krajeva unutrašnjosti bez snijega na tlu. 5 cm jutros je izmjereno i u Kninu!

U gorju će ga do kraja tjedna, mjestimice i prije, biti uglavnom više od metra, na Zavižanu vjerojatno i oko 250 cm.

Snijega će biti i gdjegod uz more, najprije na sjevernom Jadranu, a poslije vjerojatno i južnije.

Bur(etin)a

U gorju će nevolje stvarati i zapusi jer će puhati često umjeren do jak, povremeno i vrlo jak sjeveroistočnjak. Relativno vjetrovito bit će i u nizinama, a najvjetrovitije na Jadranu - na sjevernom dijelu zbog bure, od večeras pa sljedećih dana - vjerojatno i tjedan - često jake i olujne, pa i s orkanskim udarima, a na južnom dijelu do petka još većinom jugo, zatim bura.

Hladnoća kao malo kada potkraj veljače

Ostvare li se trenutačne prognoze, za što postoji relativno velika vjerojatnost, posljednji dani veljače - vikend, te posebice ponedjeljak i utorak, bit će hladni kao malo kada u ovom dijelu godine. Uz razvedravanje, makar i djelomično, te snijeg na tlu, jutarnja temperatura zraka diljem unutrašnjosti bit će niža od -5 °C, gdjekad i oko -10 °C, osobito u gorju i niža, a ni tijekom dana neće biti viša od 0 °C.

Za zimu, naizgled ništa neobično, ali kada se pogledaju podaci dosadašnjih mjerenja, za kraj veljače je to prilično rijedak događaj. Primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, od 1949. godine podjednako hladno ili hladnije dogodilo se samo dva puta - 1955. godine i 1986. godine.

Minusi će se mjeriti i blizu mora, ne samo na sjevernom Jadranu, nego potkraj mjeseca i južnije. Srećom, danju će temperatura ipak biti malo iznad 0 °C.

Putovanja najbolje odgodite

Ne morate li, na dulja putovanja sljedećih dana najbolje ne krećite. A ako baš morate - pratite aktualne podatke, prognoze i osobito upozorenja, i vremenske i prometne, najbolje na stranicama DHMZ-a i HAK-a", piše Vakula za HRT.