Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH utvrdit će koja količina baznog ulja je nezakonito prodavana kao eurodizel kako bi bile plaćeni troškovi od 0,55 KM po litru derivata.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH rekao je da je Uprava po zahtjevu MUP-a Republike Srpske izdala naloge za kontrolu dva obveznika iz Banjaluke koji imaju prodajna mjesta u više gradova u bh. entitetu Republika Srpska, odnosno BiH.

"UIO će kontrolirati obveznike zbog uvoza baznih ulja i njihove upotrebe, odnosno trebalo bi biti utvrđeno da li je određena količina prodavana kao dizel gorivo", rekao je Kovačević.

Kazao je da je prodaja baznih ulja kao dizel goriva suprotna zakonu i dodao da će biti utvrđeno koliko je oštećen proračun  BiH, te da carinici UIO nisu sudjelovali u navedenim nezakonitim radnjama.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske pod nadzorom i kontrolom Tužiteljstva BiH jučer i danas u akciji "Kolt" uhitili su 13 osoba osumnjičenih za organizirani uvoz baznog ulja, kojem su dodavali aditive i prodavali ga kao eurodizel. Šest uhićenih bit će danas predano Tužiteljstvu BiH, a istraga tek treba utvrditi koliku su štetu pričinili uhićeni.