Krajem listopada ove godine u havajskom glavnom gradu će na snagu stupiti uredba prema kojoj će svaki pješak koji hoda ulicama i ne pazi na promet moći biti novčano kažnjen.

Honolulu je grad s velikim brojem prometnih nesreća u kojima stradavaju pješaci, a podaci govore kako ih godišnje oko tisuću bude ozlijeđeno jer su prilikom hodanja cestom bili zagledani u mobitel.

Prema novim pravilima, uoče li policajci pješaka koji prelazi cestu gledajući u mobitel, kaznit će ga novčanom kaznom, piše Bug.hr.

Za prvi takav prekršaj kazna će iznositi 15 do 35 dolara, za drugi (unutar godine dana) 35 do 75 dolara, a ponovi li neki "smartfon zombi" sličnu nepodopštinu i treći puta, prijetit će mu kazna u visini od 75 do 99 dolara.

Zakon predviđa da se na isti način kažnjavaju pješaci koji prelaze cestu ako gledaju u mobitel, ali i u bilo koji drugi oblik mobilnog elektroničkog uređaja, poput kamere, video igre, tableta i slično.

Iz kažnjavanja su izuzeti oni koji koriste audio svirače, kao i ljude koji pozivaju 911 ili se odazivaju na poziv u hitnoj situaciji (poput medicinskih djelatnika, policajaca, vatrogasaca i sličnih).