U potpunosti je realiziran višegodišnji kapitalni projekt “Uspostava Operativno-komunikacijskoga centra Bosne i Hercegovine – 112“, navodi se u Informaciji Ministarstva sigurnosti o realizaciji ovoga projekta, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Na ovaj način je uspostavljen, opremljen i u funkciju stavljen Operativno-komunikacijski centar BiH – 112 na lokacijama u Sarajevu i Tuzli. Za realizaciju ovoga projekta iz proračuna institucija BiH ukupno je izdvojeno više od 4,2 milijuna KM.

U BiH će služba 112 dobiti na važnosti

Operativno-komunikacijski centar 112 već je djelomično funkcionirao u BiH, baveći se koordinacijom u gašenju požara ljeti ili spašavanja ljudi tijekom poplava 2014. godine.

Sada će posao Centra 112 postati mnogo intenzivniji i važniji, a BiH će se svojom regulativom u ovoj oblasti još više približiti sustavu u Europskoj uniji, javlja BHRT.

Prema zakonima Europske unije, 112 je jedinstven troznamenkasti broj koji mora biti dodijeljen isključivo hitnim službama, a telekomunikacijski operateri moraju osigurati da je poziv dostupan i besplatan. Broj 112 je sada dostupan u svih 27 zemalja članica. Različiti sustavi 112 ili sustavi za pozive hitnim službama se usklađuju u cijeloj Europskoj uniji, ali i zemlje kandidati poput Turske usvajaju ovaj format.

Kako u EU funkcionira broj 112?

Oni koji pozovu broj 112 povezuju se s operaterom. Ovisno o državnim sustavima civilne zaštite, operater (koji npr. može biti dio policije) će se ili izravno baviti zahtjevom ili ga prenijeti odgovarajućim hitnim službama (hitna pomoć, vatrogasci, itd.).

U mnogim slučajevima, operateri su u stanju odgovoriti na više od jednoga jezika, javlja državna radio-televizija. Neke od zemalja članica (Danska, Finska, Nizozemska, Portugal, Rumunjska i Švedska) su uvele 112 kao glavni broj za hitne službe, dok u većini zemalja članica, broj 112 funkcionira usporedno s državnim brojevima hitnih službi.

Svaka zemlja članica odgovorna je za organizaciju vlastite hitne službe i intervencije po pozivu na broj 112 i državne brojeve za hitne slučajeve.