Znanstvenici tvrde da su otkrili novi soj bakterije koja navodno smanjuje efekat drugih bakterija koje žive u ustima i uzrokuju, uz ostalo, oštećenje zubi.

Istraživači vjeruju da bi A12 mogla biti korištena kao oralni suplement u prevenciji karijesa. Stomatolozi tvrde da su došli do otkrića koje bi moglo voditi ka novom tretmanu u prevenciji propadanja zubi i pojave karijesa uz uzimanje tablete.

Oni tvrde da su otkrili novi soj bakterije koja navodno smanjuje efekat drugih bakterija koje žive u ustima i uzrokuju, uz ostalo, oštećenje zubi. Bakterija tipa Streptococcus A12 smanjuje kiselinu koja utiče na razaranje zuba tako što stvara nove mikrobe.

Najvažnije u svemu je da ona pomaže u slamanju arginina aminokiselina koji je, prema nalazima istraživačkog tima, povezan sa nastankom karijesa.

Istraživači vjeruju da bi A12 mogla biti korištena kao oralni suplement u prevenciji karijesa. Radeći na Sveučilištu u Floridi, znanstvenici su objavili svoje otkriće u časopisu "Primijenjena i okolišna mirkobiologija".

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, 60 do 90 posto školske djece i blizu 100 posto odraslih ima pati od karijesa. Oko 30 posto starijih osoba dobi od 65 do 74 godine nema prirodne zube.