Europska komisija do sredine svibnja izaći će s prijedlogom o snižavanju cijena roaminga za telefoniranje i surfanje u državama na zapadu Balkana, objavila je jučer europska povjerenica za digitalno društvo Mariya Gabriel.

Nakon što je Komisija niz godina snižavala cijenu roaminga unutar EU, te na kraju potpuno izjednačila cijene telefoniranja bilo gdje u EU s cijenom u nacionalnom prometu, ovo je prvi put da će to pokušati preslikati i na države izvan EU u jugoistočnom susjedstvu Hrvatske. Danas se odlazni poziv s hrvatskog mobitela u Srbiji naplaćuje između 10 i 20 kuna po minuti, a megabajt podatkovnog prometa 60-ak kuna, ali EK u suradnji sa šest država na zapadnom Balkanu i s teleoperaterima planira početi smanjivati te cijene.

Od toga bi trebali imati koristi i građani Hrvatske koji često putuju i borave u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu ili Albaniji. Povjerenica Gabriel nije otkrivala detalje, ali ideja je da takva mjera, koja je bila jedna od najpopularnijih mjera Komisije kad se to ticalo roaminga u EU, bude jednako popularna i među građanima država na zapadu Balkana kandidatkinja ili aspirantica za EU, piše Večernji list.