Znanstvenici s američkog Instituta za istraživanje Scripps tvrde kako su razvili cjepivo protiv ovisnosti od nikotina. Cjepivo je djelovalo na laboratorijskim miševima, a očekuje se testiranje na ljudima.

Kako je objavila Anadolija, znanstvenici su u cjepivu spojili nikotinske antigene s molekulom jednog proteina. Testiranje na miševima prošlo je uspješno.

Nakon što je tvar ubrizgana u krvotok laboratorijskih miševa njihovi organizmi su počeli proizvoditi antitijela koja su ubijala čestice nikotina prije nego što bi one stigle do mozga.

Vodeći znanstvenik među istraživačima koji su razvili ovu vakcinu Kim Janda kazao je kako im je cilj bio u tijelu izazvati kontra reakciju tako da ono samo odbaci nikotin.

Kazao je kako ne zna kada će početi testiranje cjepiva na ljudima te da smatra kako će cjepivo djelovati i na druge ovisnosti, što će ustanoviti u sljedećem razdoblju.

Ukoliko bi cjepivo djelovalo, to bi pomoglo milijunima ljudi širom svijeta. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Medicinal Chemistry.

bljesak.info