Po nalogu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i po naredbi Županijskog suda Tuzla pripadnici MUP-a Tuzlanske županije tijekom utorka su izvršili pretrese na većem broju lokacija u Gračanici, odnosno u firmi 'Fortuna', povezanim i paralelnim firmama 'Fortex', 'Fortob' i 'Fortunatto', u objektima određenih fizičkih i pravnih osoba povezanih sa ovim firmama, te u kućama i drugim privatnim objektima nekoliko osumnjičenih osoba.

Nakon pretresa, prilikom kojeg je izuzeta određena materijalna dokumentacija, slobode je lišeno više osoba, među kojma je i direktor firme 'Fortuna' Safet Pjanić, dva člana uprave i dva zaposlenika 'Fortune', osnivač firme 'Fortunatto', te stečajni upravnik u 'Fortuni'.

Oni su osumnjičeni za veći broj kaznenih djela počinjenih u periodu od početka 2009. do 2017. godine na području Gračanice i Tuzlanske županije, odnosno da su kao članovi grupe koju je organizirao direktor 'Fortune' Safet Pjanić počinili kaznena djela 'Organizirani kriminal' i s tim u vezi kaznena djela 'Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja', 'Zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju', 'Nesavjestan rad u službi' i 'Krivotvorenje službene isprave'.

Pjanić, kao organizator grupe i direktor 'Fortune', i drugi članovi grupe, su u pomenutom periodu, prema Pjanićevom planu, osnivali paralelna i vezana gospodarska društva sa istom djelatnošću proizvodnje obuće kao i 'Fortuna'. U tim firmama su iskorištavali sve potencijale i poslovne veze 'Fortune' i na taj način osnovanim firmama, sebi i drugima pribavili višemilijunsku protupravnu imovinsku korist, a 'Fortuni' pričinili višemilijunsku štetu, navodi se iz županijskog tužiteljstva TŽ.

Oni su osumnjičeni da su preuzimali poslovne aktivnosti 'Fortune' tako što su zaključivali ugovore o poslovnoj suradnji sa svim ranijim inozemnim kupcima firme, iznajmljivali od 'Fortune' poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama, plaćajući samo minimalne troškove korištenja prostora i opreme, a zajedničke komunalne i troškove električne energije u velikim iznosima prebacivali na 'Fortunu', te iznajmljivali strojeve 'Fortune' i drugim firmama.

Na taj način su ovim firmama ostvarivali veći protupravni extra profit, nastajali su stalni gubici u poslovanju 'Fortune', a kao posljedica je došlo do pokretanja stečaja u 'Fortuni'.

Nakon prosvjeda nezadovoljnih radnika 'Fortune' iz studenog 2016. godine i medijskih izvještavanja o tome, ovo Tužiteljstvo je otvorilo predmet, te su u suradnji sa pripadnicima MUP-a TŽ provedene obimne provjere i istražne radnje.

Pripadnici MUP-a TŽ su tijekom utorka obavili kriminalističku obradu i Tužiteljstvu će dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu. Najvjerojatnije će nekoliko osumnjičenih odmah biti predato u nadležnost Tužiteljstva na dalje postupanje, navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.