Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu "Hrista Spasitelja" u Banjaluci danas je u ovom gradu počelo obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, javlja Anadolu Agency (AA).

Liturgiju služi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a kasnijim svečanostima povodom obilježavanja 24. rođendana RS prisustvovat će brojni gosti, uključujući izaslanstvo Vlade Srbije, predvođenu premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On će u Palači Republike u Banjaluci u 12 sati razgovarati sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade RS Željkom Cvijanović.

Obilježavanje 9. jsiječnja bit će nastavljeno svečanom akademijom pod nazivom "Zavjet slobode" koja će biti održana u Sportskoj dvorani "Borik" u 13 sati dok je za 15 sati u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske zakazan svečani prijem.

Dan Republike Srpske ove godine obilježava se uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. siječnja. Nakon ove odluke dužnosnici ovog entiteta odbacili su odluku Ustavnog suda, poručivši da će RS nastaviti slaviti svoj rođendan.