Vijeće sigurnosti UN-a okupilo se u utorak iza zatvorenih vrata kako bi razmotrilo mogući odgovor Sjevernoj Koreji pošto je dan prije ispalila tri balistička projektila, a njegov čelnik Kim Jong-un traži jačanje sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Sjeverna Koreja lansirala je u ponedjeljak tri balistička projektila srednjeg dometa, koji su pali u Japansko more, što su odmah osudili Japan, Južna Koreja i SAD. Po dolasku na sastanak, koji su zatražili SAD i Japan, japanski i francuski ambasadori zatražili su da se Sjevernoj Koreji uputi snažna poruka.
- Sjeverna Koreja mora shvatiti da će njene provokacije samo povećati njenu izolaciju - upozorio je prije američki predsjednik Barack Obama na margini summita ASEAN-a u Laosu i pozvao je na punu provedbu sankcija protiv Pjongjanga.

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne, ili balističke programe, no unatoč strogim sankcijama ona od toga još nije odustala. Kim Jong-un izrazio je zadovoljstvo novim pokusima, istaknuvši da su oni pokazali da njegova vojska može izvesti "preventivni napad na svoje neprijatelje, u bilo kojem trenutku, bilo gdje", prenijela je u utorak sjevernokorejska agencija KCNA.

Istaknuo je također potrebu "jačanja sjevernokorejske nuklearne sile, korak po korak, u ovoj povijesnoj godini". Po južnokorejskom Ministarstvu obrane, riječ je o projektilima Rodong dometa tisuću kilometara, poboljšanoj verziji projektila Scud, koji mogu doseći gotovo cijeli japanski teritorij.

Od svojeg četvrtog nuklearnog pokusa u siječnju, nakon kojeg je u veljači ispaljena jedna raketa, što se smatra prikrivenim balističkim pokusom, Sjeverna Koreja lansirala je nekoliko balističkih projektila. Zadnji put to je bilo 24. kolovoza, kada je ispaljen projektil s podmornice, koji je letio 500-ak kilometara u smjeru Japana.

Kim je tada ocijenio da je riječ o "najvećem uspjehu" i ustvrdio da je američki kontinent u dometu sjevernokorejskog napada. Južna Koreja zbog toga je pristala da se na njenu teritoriju postavi američki proturaketni štit THAAD.