Najmanje 33 761 migrant poginuo je u Sredozemnom moru od 2000. godine, zbog čega je ta europska morska granica postala najopasnija granica na svijetu, pokazuje studija Međunarodne organizacije za migracije (IOM).
 
Dok je apsolutan broj smrti pao otkad su Turska i Europska unija zatvorile istočnu morsku rutu prošle godine, autor studije Philippe Fargues ustvrdio je da je rizik smrti  zapravo povećan nakon što je postala važna dulja središnja ruta između Italije i Libije.
 
"Zatvaranje kraćih i manje opasnih ruta može otvoriti duže i opasnije rute"
 
"Zaustavljanje migracije i sprječavanje stradanja na moru zbog toga su djelomično suprotni ciljevi", ustvrdio je profesor na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci u studiji objavljenoj u petak.
 
"Zatvaranje kraćih i manje opasnih ruta može otvoriti duže i opasnije rute, zbog toga je povećana vjerojatnost smrtnog stradavanja na moru", dodao je.

Od siječnja se utopilo i nestalo oko 3000 ljudi
 
Od siječnja, 161 000 ekonomskih migranata i tražitelja azila prešlo je Sredozemno more, većina njih do Italije, objavio je IOM u petak u Ženevi. Blizu 3000 ljudi utopilo se ili je nestalo.
 
Među migrantima pristiglim u Italiju najviše ih je iz Nigerije, Eritreje i Gvineje.
 
Manji dio onih koji su ove godine pristigli u južnu Italiju su izbjeglice, a visok je postotak onih koji ne traže zaštitu nego bolju ekonomsku budućnost, ustvrdio je Fargues.