UN se nada iskoristiti primirje kako bi u petak podijelio humanitarnu pomoć u sirijskom gradu Alepu opustošenom ratom, dok raste nestrpljivost među 250.000 stanovnika opkoljenih pobunjeničkih četvrti kojima nedostaje svega.

Dvadesetak kamiona ispunjenih hranom i lijekovima nalazi se u "tampon-zoni" između Turske i Sirije, "spremni smjesta za polazak" u Alep, drugi grad u zemlji, po dužnosniku UN-a Janu Egelandu.

Konkretno, UN čeka demilitarizaciju ključne ceste Castello, kako bi uputio pomoć u pobunjeničke četvrti na istoku Alepa, glavnoj fronti sukoba, kako nalaže američko-ruski sporazum o primirju. No, u četvrtak se vojska sirijskog režima još uvijek nalazila na toj cesti, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Šef Ruskog centra za koordinaciju u Siriji general Vladimir Savčenko izjavio je u četvrtak krajem dana da se vojska počela povlačiti te da će to povlačenje omogućiti upućivanje pomoći.
Posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan de Mistura pozvao je režim Bašara al-Asada da izda "konačno dopuštenje" prolazu konvoja. "To je vrijedno žaljenja, gubimo vrijeme. Rusija se slaže s nama po tom pitanju", rekao je on.

Oko 40 kamiona ispunjena pomoći trebalo bi doći do pobunjeničkih četvrti Alepa, po UN-u.