Najstariji katolički biskup na svijetu, koji je zagovarao građanska prava i ohrabrivao žene da preuzmu aktivniju ulogu u crkvi, umro je u New Jerseyu u 104. godini, objavili su u srijedu crkveni dužnosnici.

Peter Leo Gerety, koji je služio kao nadbiskup Newarka 12 godina, umro je u utorak navečer u domu za starije osobe u okrugu Passaic, piše Hina.

"Njegova mjesna Crkva u Newarku oplakuje iznimnog svećenika čija je ljubav za Božji narod uvijek bila snažna i sve veća", napisao je nadbiskup Newarka John Myers u priopćenju.

Gerety, rođen u Sheltonu u saveznoj državi Connecticut, zaredio se 1939. Radio je 27 godina u svojoj državi, gdje se posvetio katolicima crncima.

U pedesetim godinama prošlog stoljeća pokrenuo je međurasni društveni i religijski centar, a u idućem desetljeću pridružio se pokretu za crnačka prava.

Papa Pavao IV. imenovao ga je nadbiskupom Newarka 1974., a na toj funkciji je ostao do mirovine. Tijekom svoje službe je zagovarao jednakost žena u crkvi, te je tražio od župljana da na vodeća mjesta postave više žena.