Američki astronaut John Young, koji je prošetao mjesecom 1972. i čak prokrijumčario sendvič s govedinom u orbitu, umro je u dobi od 87 godina, rekli su dužnosnici. On je jedina osoba koja je letjela u tri svemirska programa NASA-e.

Young, koji je letio u svemir šest puta, umro je u petak noću u svojem domu u Houstonu nakon komplikacija izazvanih upalom pluća, rekao je glasnogovornik Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (NASA) Allard Beutel u e-mailu.

Bivši pokusni pilot američke mornarice bio je deveta osoba koja je stupila na Mjesec, što su postigla još trojica nakon Younga. Na kraju je postao jedan od astronauta s najviše postignuća u povijesti američkog svemirskog programa.

Jedini letio u sva tri programa

Letio je u svemir dva puta tijekom NASA-inog programa Gemini sredinom 1960-tih, dva puta u mjesečevim misijama Apollo i dva puta na svemirskim shuttleovima 1980-tih. On je jedini letio u sva tri programa.

"Znamenita karijera astronauta Johna Younga proteže se kroz tri generacije svemirskih letova. Stajat ćemo na njegovim ramenima dok gledamo prema sljedećoj čovjekovoj granici", rekao je u priopćenju upravitelj NASA-e Robert Lightfoot.

Young, kojega NASA u tvitu naziva "našim najiskusnijim astronautom", umirovio se 2004. nakon 42 godine rada u američkoj svemirskoj agenciji.

Misija Apollo 16 u travnju 1972., njegov četvrti svemirski let, odvela ga je na površinu Mjeseca.

Kao zapovjednik misije on i njegov kolega iz posade Charles Duke istraživali su područje Mjesečeva gorja Descartes, prikupili 90 kg stijenja i uzoraka tla i provezli se više od 26 km u mjesečevu vozilu roveru do mjesta poput kratera Spook.

U svemiru je prvi put bio 1965.

Youngov prvi let u svemir bio je 1965. u misiji Gemini 3 koja je njega i astronauta Gusa Grissoma odvela u orbitu Zemlje u prvom američkom svemirskom letu s dvije osobe.