Čitanje s usana poprilično je zahtjevan posao u kojem nisu najbolji čak ni oni koji su za takve stvari specijalizirani. No, znanstvenici sa Oxford Sveučilišta razvili su softver koji vrlo precizno dešifrira riječi i čita ljudski govor s usana. I to s visokim točnošću od 93,4 posto, što je puno bolji rezultat od onih koji ostvaruju ljudski stručnjaci za čitanje s usana, piše Dnevnik.hr.

Znanstvenici su uvjereni da bi LipNet program mogao imati ogroman potencijal primjene u raznim područjima te u ispunjavanju različitih potreba kao što je pomoć u komunikaciji s ljudima oštećena sluha, ali i poboljšati razgovore u bučnim prostorima.

Tim znanstvenika na projektu je radio zajedno s Google stručnjacima iz slavnog odjela DeepMind, a softver su isprobavali na preko 30 000 videozapisa sa snimljenim razgovorima. Sustav je na taj način jednostavno točno naučio kako neke riječi izgledaju dok se izgovaraju i zbog toga je postao gotovo nepogrešiv.

Za razliku od drugih sličnih programa, LipNet izrečene fraze "promatra" kao cijele rečenice pa tako riječi prevodi iz konteksta, a ne pojedinačno, u čemu je njegova tajna veće preciznosti.

Mislite da je čitanje s usana lako? Pogledajte videozapis i sami se uvjerite koliko je umjetna inteligencija bolja od čovjeka.