Vatikan se slaže da je sila možda neophodna da se zaustave napadi džihadista Islamske države (IS) na krišćane i druge pripadnike manjina na Bliskom istoku, ukoliko nema političkog rješenja, javio je jutros britanski BBC.

“Džihadisti su počinili genocid i moraju biti zaustavljeni”, rekao je stalni posmatrač Svete stolice pri Ujedinjenim nacijima (UN) u Ženevi, nadbiskup Silvano Maria Tomasi.

“Potrebna je koordinirana i dobro osmišljena koalicija da uradi sve što je moguće da se postigne političko rješenje bez nasilja. Ali, ukoliko nije moguće, onda upotreba sile bit će neophodna”, rekao je Tomasi za sportal američkih katolika “Kruks”.

Takvu koaliciju morale bi činiti muslimanske države na Bliskom istoku i da njome rukovode UN, a s ciljem da se “zaustavi ova vrsta genocida”.

“U suprotnom ćemo jecati u budućnosti zato što nismo ništa uradili, zato što smo dozvolili da se takva strašna tragedija dogodi”, naveo je Tomasi.

On je primijetio da su krišćani bili glavna meta napada IS, ali svi pripadnici manjina koji su ljudska bića i čija prava moraju biti zaštićena.

“Krišćani, jazidi, šiiti, suniti, alaviti – svi su ljudska bića čija prava zaslužuju biti zaštićena”, rekao je Tomasi.

BBC podsjeća da se Vatikan “tradicionalno protivi vojnoj intervenciji”, međutim, da je papa Franjo osudio pogubljenja 21 egipatskog kopta koji su u veljači počinili pripadnici IS u Libiji./HMS/