Kineski cenzori i regulatorna tijela koja se bave internetskim komunikacijama domislili su se još jednog načina kako umanjiti slobodu govora.

Kineska agencija koja brine o Internetu objavila je novi set pravila koja će od 1. listopada morati slijediti svi korisnici koji se spajaju na Internet, kao i svi pružatelji internetskih usluga u toj zemlji.

Prema novim pravilima nitko više iz Kine neće smjeti na internetske forume, društvene mreže i slične platforme postavljati objave pod pseudonimom.

Ukidanje anonimnosti provest će se tako što će ISP-ovi morati nadzirati korisnike i od njih tražiti da se na spomenute servise prijavljuju pravim imenom, piše Bug.hr.

Pružatelji pristupa Internetu bit će odgovorni za provjeru pravih imena korisnika, i morat će svaku ilegalnu aktivnost prijavljivati regulatorima.

Do sada je već poznato da su u Kini zabranjene brojne strane društvene mreže, servisi za chat, te da država traži sve internetske kompanije da sve podatke o kineskim korisnicima drže isključivo na poslužiteljima smještenima u toj zemlji.

Korisnicima koji se preko Velikog vatrozida spoje na Internet zabranjeno je izbjegavati cenzuru putem VPN-a, a sva komunikacija i objave strogo se nadziru kako se ne bi širio vlastima nepoćudan sadržaj.