Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas sa županijskim ministrima za braniteljska pitanja i brojnim predstavnicima braniteljskih organizacija o radnom tekstu zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji.
 
Na sastanku su razmatrane primjedbe i zahtjevi na ovaj zakon, a kako su novinarima potvrdili članovi radne grupe za izradu tog zakona Samir Sulejmanović i Nikica Tomić, cilj donošenja ovog zakona je ujednačavanje prava branitelja u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Radna grupa koju je Bukvarević imenovao je od predstavnika Saveza demobiliziranih boraca, Udruge razvojačenih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te predstavnika resornog federalnog ministarstva.

Pojasnili su da zakon precizira 16 novih prava branitelja i ne umanjuje dosad stečena prava ove populacije, a predviđene su i kaznene odredbe za uskraćivanje prava i sve to kako bi se vratilo dostojanstvo demobiliziranim braniteljima i njihovim obiteljima.

Zakon regulira pitanje zdravstvene zaštite, pravo na osnovno osiguranje u visini od 25 posto od prosječne plaće Federacije i to za branitelje koji nemaju osnovnih sredstava za izdržavanje, za branitelje od 60 godina, žene demobiliziranih branitelja od 55 godina i supruge umrlih branitelja s 50 godina starosti.

Predstavnik JOB-a Srednjobosanske županije, koja okuplja oko 10.000 pripadnika obrambeno-oslobodilačkog rata, Hasib Jusufspahić kazao je da ova organizacija traži dodatak za nezaposlene demobilizirane branitelje, ratne vojne invalide ispod 60 posto invaliditeta i za članove obitelji branitelja koji su umrli od 1996. godine do danas.

Najavio je stoga prosvjede za 25. travnja ispred zgrade Vlade FBiH, ali su iz Koordinacije temeljnih braniteljskih udruženja Armije RBiH (dobitnici najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida, Organizacije obitelji šehida i poginulih branitelja i Savez demobiliziranih branitelja) kazali da ovim prosvjedima neće prisustvovati, a to neće učiniti niti četiri temeljna udruženja HVO-a.

Ministar Bukvarević pojasnio da zahtjev za braniteljskim dodatkom iznosi oko 200 milijuna KM što nijedna vlada ne bi mogla ispuniti, te je podvukao da neće davati obećanja za nešto za što neće biti pokrića u federalnom proračunu.

Federalni ministar pozvao je da se dijalogom riješe svi problemi, iznoseći podatak da se od 2,5 milijarde KM koliko je proračun Federacije, 550 milijuna KM izdvaja za braniteljske kategorije što je u postotcima više od svih razina vlasti, ali i od onoga koliko vlade u zemljama regije izdvajaju.

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić podržao je donošenje ovakvog zakona, naglasivši da će o njemu biti organizirane javne rasprave u 10 županija te smatra da bi prije donošenja ovog zakona trebalo donijeti zakon o jedinstvenom registru branitelja.

I Bukvarević je najavio da će Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata ponuditi zakon o braniteljskim organizacijama te je pozvao branitelje da se ujedine u jednu braniteljsku organizaciju.

Budući da zakon o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji ima podijeljene nadležnosti, rečeno je danas, on će prvo biti dostavljen županijama a o njemu će stav dati i Federalno ministarstvo financija kako bi se znalo koliko će on koštati pojedine razine vlasti.