U nastavku akcije kodnog naziva "Damask", sinoć i jutros je uhićeno ukupno šest osoba i izvršen pretres nekoliko objekata na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Pripadnici SIPA-e su akciju počeli sinoć kada su na Sarajevskom aerodromu uhićeni Nevad Hušidić i Merim Keserović iz Velike Kladuše koji su pokušali preko Istanbula otići na teritorij samoproglašene Islamske države IDIL. Treća osoba uhićena je u svom domu u Sarajevu, javlja Federalna TV. Pripadnici SIPA-e od jutros vrše pretrese objekata koje su koristili privedeni pripadnici selefijskog pokreta.

Na području Sarajeva sinoć su slobode lišene osobe inicijala M. K. (1996), N. H. (1986) i E. T. ( 1964), dok su jutros na području Maglaja i Bužima slobode lišene osobe inicijala A. I. (1992), H. E.(1981) i R. I. (1953). "Ove osobe sumnjiče se kako su počinile krivična djela financiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke skupine, a sve u svezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama", navode iz SIPa-e. Kako su naveli iz Tužiteljstva BiH, uhićene osobe su pripadnici radikalnih vjerskih pokreta, neki od njih su lišeni slobode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a lišene su slobode i osobe za koje postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska državljana BiH u Siriju.

VL