Lanac krijumčarenja skupocjenih vozila razbijen je u međunarodnoj akciji u kojoj je u Crnoj Gori uhićeno šest osoba i pronađena 62 ukradena vozila visoke klase, priopćila je glasnogovornica Uprave policije MUP-a Crne Gore Tamara Popović.

"Službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Crne Gore u utorak su u međunarodnoj policijskoj akciji kodnog naziva 'Range rover' lišili slobode osobe čiji su inicijali Ž.P. (32), I.Đ. (40) i M.M. (35) iz Podgorice, kao i D.S. (61) iz Danilovgrada, M.L. (48) iz Budve i V.K. (26) iz Žabljaka", navela je Popović.

Prema njenim riječima, ove osobe uhićene su zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršile više kaznenih djela krivotvorenje isprave, prikrivanje i krijumčarenje.

"Nadležnom tužitelju podnesena je kaznena prijava i protiv B.V. (43) iz Podgorice, koji je u bjekstvu, i A.M. (41) iz Budve, koji se trenutno ne nalazi na području Crne Gore. Za ovim osobama se traga", rekla je Popović.

Ona je navela da je policijska aktivnost rezultirala pronalaženjem i privremenim oduzimanjem, na području Crne Gore, 29 vozila visoke klase velike vrijednosti, i to marke Range rover, Mercedes, Audi i BMW, čime je spriječeno njihovo dalje krijumčarenje u Albaniju.

Raspisana je potraga za još sedam vozila za koja je provjerama utvrđeno da su registrirana u Crnoj Gori na osnovu krivotvorene dokumentacije i za ovim vozilima se traga.

"U dužem periodu preko Crne Gore u Albaniju je prevezeno 46 vozila visoke klase, ilegalnim cestama ili uz korištenje krivotvorene dokumentacije. Ta vozila su predmet kaznenog djela teška krađa u inozemstvu", rekla je Popović.

Ona je navela i da je albanska policija oduzela 33 vozila za koja se sumnja da potiču iz ovih kaznenih djela, dok su za ostalim vozilima raspisane potrage i albanska policija radi na njihovom pronalasku.

"Međunarodna policijska akcija provedena je uz veliku podršku SELEC centra iz Bukurešta, kao i časnika za vezu Crne Gore i Albanije pri SELEC-u, što je i rezultiralo pronalaskom i oduzimanjem ukupno 62 vozila visoke klase na teritoriji Crne Gore i Albanije", rekla je ona.

Ona je priopćila i da su službenici Sektora granične policije Crne Gore, u sklopu pojačanih aktivnosti tijekom trajanja ove višemjesečne akcije, na graničnim prelazima u pojedinačnim slučajevima otkrili i oduzeli još 19 vozila, za koja je utvrđeno da su ukradena, a za koja kaznena djela se sumnjiče druge osobe.