Zakon o zabrani pušenja u Federaciji BiH utvrđen je u formi nacrta, a njegovo usvajanje, sudeći prema posljednjim informacijama do kojih je došao Avaz, sačekat će se još najmanje mjesec dana.

I dok je za mnoge ovakav zakon za svaku pohvalu, jer će njime biti zabranjeno pušenje na javnim mjestima, ugostitelji se sve glasnije bune.

Strah od otkaza

Kažu da je ovakav nacrt zakona najrigorozniji na svijetu, jer je riječ o potpunoj zabrani pušenja. Strahuju i da će izvedba zakona smanjiti broj gostiju u kafićima te da će doći do velikog otpuštanja zaposlenika iz ugostiteljskih objekata, što će povećati broj nezaposlenih.

Iz tog razloga oni su tražili da u zakon bude uvršteno pravilo koja predviđa da ugostitelji mogu birati hoće li njihov objekt biti pušački ili nepušački, a ako je riječ o prostoru do 50 kvadrata, što je slučaj u Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić je u mišljenju da u nacrtu zakona bi trebale biti spomenute njihove primjedbe.

Mnogo zaposlenih

Na svim javnim raspravama kojima smo prisustvovali tražili smo da nam predvoditelj zakona, Ministarstvo zdravstva FBiH, potvrdi da će naši prijedlozi biti uvršteni u prijedlog zakona koji treba biti napravljen i koji bi trebao primjeniti sve rečeno i napisano tokom javnih rasprava. Stalno nam je odgovarano da će se svi prijedlozi razmotriti, ali, evo, ni 90 dana po završteku javne rasprave nemamo nijednu informaciju o tome što se od prijedloga i usvojilo, objašnjava Amir.

Iz Udruženja podsjećaju da su u svakom trenutku spremni dodatno objasniti svoje stavove i prijedloge voditelju zakona te izražavaju nadu da će Ministarstvo zdravlja prihvatiti prijedloge industrije ugostiteljstva i turizma, koje u ovom trenutku broji više od 65.000 zaposlenih.

Zakon usvojen jedino u Brčkom

Do sada je jedino Distrikt Brčko završila procedure prihvaćanja novog zakona i nakon javne sjednice održane u Distriktu, usvojila zakon kojim se vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata površine omogućava da se odluče za to hoće li njihov objekt biti za pušače ili nepušače, što je u cijelosti u skladu s prijedlozima koje su ugostitelji i restorateri dali i za područje Federacije.