Kineski i američki znanstvenici tvrde kako su naša saznanja o tome što se nalazi ispod naših stopala, duboko u središtu Zemlje, potpuno pogrešna.

Naime, tim znanstvenika vjeruje kako se unutar Zemljine jezgre nalazi još jedno, posebno i dosad nepoznato područje sastavljeno od kristala željeza.

Znanstvenici su do ovog otkrića došli 'slušajući' i analizirajući odjeke potresa koji se mijenjaju dok putuju kroz različite slojeve našeg planeta.

'Ti se valovi odbijaju s jedne na drugu stranu Zemlje', objašnjava profesor Xiaodong Song sa Sveučilišta Illinois.

Profesor Song i njegovi kolege iz Kine tvrde kako prikupljeni podaci pokazuju da unutrašnja Zemljina jezgra, veličine Mjeseca, nije kompaktna nego da se sastoji od dva djela.

Promatranje seizmičkih valova nagovješćuje da su kristali unutar 'jezgrine jezgre' orijentirani u smjeru istok-zapad dok su kristali u vanjskom djelu jezgre poravnati u smjeru od sjevera prema jugu.

'Činjenice koje otkrivamo o različitim strukturama unutar različitih područja unutrašnje jezgre mogu nam otkriti puno toga o iznimno dugoj povijesti Zemlje', kaže profesor Song.

Jezgra se nalazi na dubini od 5.000 kilometara, počela je očvršćivati prije milijardu godina i svake godine naraste oko pola milimetra. Malo, ali u geološkom poimanju vremena, koje se mjeri milijunima godina, takav rast nije zanemariv.

Otkriće kako se jezgra sastoji od kristala različite orijentacije sugerira da je stvorena pod različitim uvjetima te da je naš planet u dalekoj povijesti možda prolazio kroz dramatične promjene.

'Sondiranje Zemljine jezgre je poput povratka u prošlost, do početka formiranja jezgre', objašnjava profesor Simon Redfern s uglednog Cambridgea.

'Ukoliko se rezultati ovog istraživanja pokažu točnim, implicirat će da se dogodilo nešto vrlo značajno, nešto što je uzrokovalo promjenu orijentacije kristala u jezgri.'

Dodao je kako ostala istraživanja pokazuju da je magnetsko polje u prošlosti možda doživjelo dramatičnu promjenu, prebacivši se s ekvatorijalne na polarnu os, gdje se nalazi i danas.

'Možda neobično poravnanje kristala objašnjava neobične paleomagnetske otiske koje smo pronašli u drevnom kamenju koje se nalazilo u području ekvatora prije pola milijarde godina', zaključio je profesor Redfern.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom znanstvenom žurnalu Nature Geoscience .

Jutarnji.hr