Činjenica da je licencu dobilo Udruženje filmske industrije Kiseljak, razljutilo sarajevske filmske „elite“

Oduzimanje licence za prikupljanje naknada  za kolektivno ostvarivanje kabelskog reemitiranja Udruženju filmskih radnika BiH (UFR u BiH) iz Sarajeva i dodjela licence Udruzi filmske industrije (UFI) Kiseljak bile se glavne teme Izvanredne skupštine sarajevskog udruženje. Čelnici spomenutog Udruženja ljuti su što je njima oduzeta licenca dodijeljena „tamo nekom Udruženju iz Kiseljaka“, priopćili su članovi sarajevske filmske „elite“ izrazito  podcjenjivačkim tonom nakon Izvanredne skupštine u Sarajevu.

Licencu je UFR u BiH iz Sarajeva oduzeo Institut za intelektualno vlasništvo BiH te istu dodijelio UFI Kiseljak. „Udruga filmske industrije iz Kiseljaka licencu je dobila nakon provedene procedure u kojoj je dokazala da zastupa veći broj nositelja prava iz BiH,te da pored toga, zastupa i najveći broj stranih nositelja prava“, kaže Antonio Beus, direktor UFI Kiseljak.  Kako nam je pojasnio Beus, dozvola se odnosi na prikupljanje naknada u kabelskom reemitiranju. Naknade   se raspodjeljuju  nositeljima prava  te na taj način omogućuju  legalan rad kabel operatera u BiH, dok kroz potpisane međunarodne ugovore, osiguravaju integralno reemitiranje domaćih TV stanica izvan granica BiH. „UFI BiH okuplja najveći broj nositelja prava na kabelsko reemitiranje. Pored Filmskog Centra Sarajevo,to su, repertoar Foruma, Bosne,Hefta,  odnosno najveći broj kinematografskih djela koji su nastali u BiH, njih  oko 1150.Pored domaćih nositelja prava, UFI preko svojih članica predstavlja i asocijaciju AGICOA koja  predstavlja preko 10 tisuća autora kao i oko 15 tisuća producenata američke i europske filmske industrije“, kaže direktor UFI Kiseljak koji kao sljedeći korak definiran zakonom, najavljuje donošenje tarifa i potpisivanje ugovora sa kabel operaterima.

 S druge strane, članovi UFR u BiH najavljuju žalbu zbog oduzimanja licence. Traže i sastanak s entitetskim te državnim premijerom. Smatraju da je u pozadini cijelog slučaja politika, a ne struka. „Očigledno je tko je i na koji način preuzeo kulturu u Federaciji BiH. Jesu li SDA i SBB potpuno digli ruke od kulture,najprije na  razini F BiH, a  sada i države BiH“, pitaju se sarajevski „filmaši“.